Inspirerande konferens om marin pedagogik

I juli hade vi förmånen att åka på NMEA:s årliga konferens i New Hampshire, USA . Klicka här för att komma till deras hemsida.
Vi fick lyssna till en del av den senaste marina forskningen. Bland annat kartläggningen av havsbotten, hummerfiske och invasiva arter. Vi fick även träffa andra pedagoger som jobbar med liknande saker som vi. Ett riktigt spännande projekt som vi är nyfikna på är ett som handlar om s.k. miniboats. Det är små båtar som seglar runt på havet och loggar sin position. De elever som är med i projektet kan följa dem och får en inblick i hur strömmar och vindarna beter sig. Och så kan de även få kontakt med andra skolor i världen om just deras båt strandar på en annan kontinent. Nästan som flaskpost.
Vi träffade även en lärare som bygger egna korallrev i klassrummet, verkligen jättespännande.
En av dagarna hade vi ett föredrag om hur vi jobbar på vår skola. Vi berättade om våra tankar kring hur man kan jobba med naturvetenskapliga mätinstrument för att få eleverna intresserade och nyfikna.

3-årsjubileum

Vi har firat tre år som science club och det känns oerhört roligt. Veckan efter sportlovet 2016 startade vi det som nu varit Gullmarsgymnasiets science club. Dagen till ära kom rektorn med tårta.

Prinsesstårtan var god och uppskattad.
Elis och Rasmus fick gott om energi och jobbade på med sina projekt

Skarpt läge

Nu är driftern testad på riktigt!
Vi fick tillsammans med några elever följa med då en grupp mastersstudenter från Göteborgs universitet skulle göra en exkursion på Gullmarsfjorden. Gruppen leddes av oceanograferna Sebastiaan Swart och Louise Biddle.
Under ett par timmar fick driftern följa med strömmen i Gullmarsfjorden innan vi plockade upp den. Vi fick en del mätdata som vi delade med oss till mastersstudenterna.

Driftern ligger fint precis i vattenytan. Lite färg på locket, bara, så hittar vi den lättare nästa gång!

Våra elever Elis Kleen och Filip Berglund i samspråk med oceanografen Louise Biddle. Killarna har också byggt en drifter som är tänkt att Louise och hennes team ska kunna använda i sin forskning.

Fullt ös!

Nu är vi i full gång med att fotografera för våra byggbeskrivningar till den drifter vi håller på med. Det är ett projekt vi jobbar med och som finansierats av HaV (Havs- och vattenmyndigheten).

cof